arrow-left icon arrow-right icon behance icon cart icon chevron-left icon chevron-right icon comment icon cross-circle icon cross icon expand-less-solid icon expand-less icon expand-more-solid icon expand-more icon facebook icon flickr icon google-plus icon googleplus icon instagram icon kickstarter icon link icon mail icon menu icon minus icon myspace icon payment-amazon_payments icon payment-american_express icon ApplePay payment-cirrus icon payment-diners_club icon payment-discover icon payment-google icon payment-interac icon payment-jcb icon payment-maestro icon payment-master icon payment-paypal icon payment-shopifypay payment-stripe icon payment-visa icon pinterest-circle icon pinterest icon play-circle-fill icon play-circle-outline icon plus-circle icon plus icon rss icon search icon tumblr icon twitter icon vimeo icon vine icon youtube icon

Doogh-e Vahdat solidaritetens – och Enighetens dryck/gryta

Doogh-e Vahdat solidaritetens – och Enighetens dryck/gryta

Det finns tusentals namn för både mat och dryck i det persiska köket men väldigt få av dem har lyckads att tillägna sig benämningen: Solidaritets eller enighetens dryck/gryta.

 

Yoghurtdrycken Doogh-e Vahdat det vill säga Solidaritetens – och Enighetens Doogh som har en lång historisk bakgrund går att hitta i visa ceremonier än idag. Det sägs att yoghurtdryck innehåller cannabis eller marijuana. Här kan man undra om det var ingredienserna som gjorde att denna dryck benämndes Solidaritetens – och Enighetens dryck eller var det så att folket fick tillfälle att förenas genom att samlas kring den lånkokta yoghurtgrytan?

 

Yoghurtdryck kallas Doogh på persiska. Själva drycken har egentligen inte så stor betydelse i dagens samhälle men Doogh-Vahdat betyder mycket ur flera perspektiv, bland annat: ett socialt perspektiv: Det kan skapa möjligheter till ett effektivt socialt umgänge och enighet. Ur ett språkligt och litterärt perspektiv: Det finns ett antal klassiska dikter där benämningen ”Doogh” används såsom bildliga uttryck som konkreta. Det finns även några ordspråk byggda av detta ord. Slutligen ur ett historiskt perspektiv: Doogh är en av de äldsta dryck man känner till i mellanöstern.

 

På bild nr 1 kan man se Achaemenidiska armén som bär säckar fulla av matransoner in i båten. Matransonerna består av någon typ av lagrat ost (kashk). Säckarna fylls med vatten till brädden.

Under tiden och vid rörelser blandas vatten med det lagrade osten och blir till yoghurtdrycken Doogh.

 

Doogh har dock inget avancerat recept med många moment utan bara på några få minuter kan man göra en färdig dryck genom att blanda vatten, yoghurt, salt och torkade mynta. Men vad är hemligheten bakom Doogh-e Vahdat att det har fått en sådan stor plast i historien och bland iranier?

 

Under 1100 – talet och 1200-talet vid ingången av bergfästningen vid kullarna Alamut nära Qazvin brukade man stå och röra om långkokt yoghurtgryta (Doogh-e Vahdat) över hela natten.

Den långkokta drycken var en välkomstdrink som man drack stunder innan man fick vara medlem i den religiösa sekten Assassinerna.

 

Det sägs också att laga den långkokta yoghurtgrytan var en bärande princip hos de iranska religiösa och mystiska sekterna till exempel sufi-dervischernas ceremonier. Vid ceremonierna samlades sketens anhängare och rörde om grytan (Doogh-e Vahdat) och skålade för sitt solidariska och eniga folk.

 

Här återvände jag till min kärnfråga: Hur kan den här drycken skapa solidaritet och enighet mellan människor? Är det ingredienserna det vill säga Cannabis eller Marijuana som skapar föreställningar av solidaritet och enighet bland sektens medlemmar? Eller något annat?

 

Om vi tittar närmare på receptet ser vi att den vanliga yoghurtdrycken (Doogh) har ett snabbt och enkelt recept. Det tar inte längre än några minuter att göra sin dryck. Däremot har Doogh-e Vahdat samma karaktär som rätten Ash (som är någon typ av gryta), det måste långsamt och varsamt kokas på låg temperatur i flera timmar. Därför kan Doogh-e Vahdat placeras i samma kategori som Ash. Och av den anledningen kan benämningen Ash-e Doogh (den långkokta yoghurtgrytan) vara mer relevant i sammanhanget, även om det inte är så självklart om det gällde den vanliga drycken det vill säga Doogh och man bara la till något gräs eller den Doogh som krävde långkokning. Men en sak är här säker: Doogh i sig kan inte skapa något mötestillfälle. Det kan inte heller leda till solidaritet och enighet.

 

Ash är en vattnig maträtt och det är inte utan helt anledning att ordet Ash härstammar från ashmidan vilket betyder >att dricka<. I gamla tider brukade man dricka (ofta ur en liten skål) de flesta vattniga grytor.

Nästan alla typer av Ash-rätter kräver långkokning. Detta skapar möjligheter för folket att mötas och umgås. Att bygga relationer. Att lära känna varandra på ett naturligt och avslappnat sätt genom att laga mat tillsammans och därmed nå sitt mål det vill säga: solidaritet och enighet bland sitt folk.

 

Ett sådant mål finner vi både i de sekulära - och de religiösa högtiderna i Iran. Varje gryta (eller Ash) som behöver vara på spisen länge kräver tålamod.

Och just tålamodet är den förmåga som behövs för att kunna få sin drömda gryta.

Källor: https://www.biblioiranica.info/culinary-and-dining-practices-in-the-greater-iranian-world/

#Doogh-eVahdat#YoghurtdryckenDoogh#Yoghurtdryck#Vahdat#Achaemenidiskaarmén##achaemenid

#Assassinerna#solidaritet#matransoner#persiskmathisturia

Läs mer

Äggens resa från zoroastrism till Kristendomen.

Äggens resa från zoroastrism till Kristendomen.

Kan det vara det sista Matza bageriet i Iran?

Kan det vara det sista Matza bageriet i Iran?

De gamla perserna och deras kök

De gamla perserna och deras kök

Kommentarer

Bli den första att kommentera.
Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

Din kundvagn

Din varukorg är för närvarande tom.Klicka här för att fortsätta shoppa.