Dadelrisotto - Addas polo ba khorma
- 4-6 portioner
- 250 g svarta linser
- 250 g färska dadlar, urkärnade
- 1 tsk kanel
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 2 tsk smör
- Ris enligt grundrecept
Blötlägg linserna i 5-10 minuter. Skölj dem noggrant. Tillaga ris enligt grundreceptet. Under tiden som riset kokas, tillsätt gurkmeja för vacker färg och god smak. Koka linserna under tiden i 10-15 minuter i en separat kastrull. Linserna ska kokas med dubbelt så mycket vatten som linser och 1tsk salt. Det gäller att vara försiktig så att linserna inte kokas för mycket då de ska kokas en gång till. De ska alltså fortfarande vara hårda när de kokats färdigt. Sila linserna och låt dem rinna av.
Koka upp 1dl vatten i en tredje kastrull och tillsätt de urkärnade dadlarna.
Koka dessa i ungefär 2 min. Sila ut dadlarna men spara vattnet de kokats i. Smält 1 tsk smör i en stekpanna. När stekpannan hettats upp, stek dadlarna med kanel i ungefär 1-2 minuter.
Tillsätt 1 tsk smör till en kastrull. Lägg sedan i valfri tahdig. Det går att använda antigen bröd, potatis eller, enligt södra Irans tradition, skinn av fisk. Efter detta bygger vi upp risotton enligt lagar-på-lager principen och varvar ris, linser och dadlar. Slutligen häller vi över vattnet som dadlarna kokats i så att smaken av dadlar inkorporerar hela kastrullens innehåll. Medan riset kokas, lätta på locket med jämna mellanrum för att lufta. Dra då även en gaffel eller sked genom blandningen så att samtliga lager blandas med varandra. Risotton är färdigkokt efter 15-20 minuter.
Läs mer
Kommentarer
Bli den första att kommentera.