Ranginak
En dadelefterrätt från södra Iran. Som vi har berättat kring den iranska matfilosofin så ska man balansera kall natur med varm natur eftersom man äter väldigt mycket fisk och skaldjur i södra Iran då det är dessa råvaror man framförallt har tillgång till så måste man kombinera detta med den varma naturen. Dadlar är en frukt som man har mycket god tillgång till runt Persiska Viken och de serveras ofta vid sidan av fiskrätter och kan då väljas att ätas som en efterrätt som balanserar måltiden genom att bidra med ett element från just den varma naturen.
- 4-5 personer
- 300g färska dadlar
- 100g valnötter
- 1 msk kanel
- 1 tsk brunt socker
- 3dl vetemjöl
- 1dl matolja
Kärna ur dadlarna. Dela valnötterna på mitten. Stoppa sedan en bit valnöt i varje dadel som ett utbyte mot kärnan. Ställ dadlarna upprätta på en tallrik och pressa dem mot varandra så att de formar en liten kulle. Häll mjölet i en stekpanna och stek det på låg värme i ungefär 10 minuter tills det fått en något brun färg. Sila mjölet och häll tillbaks det i stekpannan. Tillsätt matolja under upprörning. När oljan och vetemjölet blandats med varandra tillsätts brunt socker och kanel och blandningen rörs återigen om. Häll blandningen över dadlarna och garnera med lite hackade valnötter och kanel.