Lammgryta med lime, grönt och kidneybönor Khoresht-e ghormeh sabzi
4–5 pers
3 dl kidneybönor, blötlagda
2–3 dl hackad bladpersilja (utan stjälkar)
2 dl hackade korianderblad
4–5 msk hackad bockhorns- klöver (eller 2–3 tsk torkad)
3 dl hackad salladslök eller purjolök
Ca 200 g putsad färsk spenat (eller fryst bladspenat)
Ca 1 dl matolja 2–3 gula lökar
600–700 g grytbitar av lamm eller lammbog med ben
Ca 1 liter lamm- eller grönsaksbuljong
8–10 vitpepparkorn
2 tsk gurkmeja
2 torkade limefrukter
1–1 1⁄2 dl pressad citron
Ca 2 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och peppar
Koka bönorna nätt och jämnt mjuka i ca en timme. Låt dem rinna av och skölj med rinnande kallt vatten i ett durkslag.
Värm olja i en gryta och fräs hälften av löken gyllen- brun och tillsätt de hackade örterna under omrörning. Häll över i en skål.
Skär lammköttet i stora grytbitstärningar. Stek till- sammans med den hackade löken i pannan med lite olja. Stek ca 10 minuter och vänd bitarna med stekspade. Lägg till kryddorna.
Häll de frästa örterna i grytan med köttet och häll på buljong så att det precis täcker. Pricka några hål i limefrukterna med vass kniv och lägg ner i grytan. Koka upp och sjud under lock ca 30 minuter, sänk värmen och låt grytan koka ytterligare en timme.
Lägg i bönorna, späd eventuellt med lite mer buljong och koka ca 20 minuter tills bönorna är mjuka och köttet mört. Smaksätt eventuellt med salt och peppar.
Servera med kokt ris och kall yoghurt till.