Auberginegryta Khoresht-e ghejme bademjan
5–6 pers
1 kg auberginer
Salt och olja
2–3 dl gula eller röda linser
2 gula lökar
Ca 1 kg grytbitar av lamm
2 tsk gurkmeja
500 g färska tomater (eller 1 burk skalade tomater)
2–3 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och grovmalen svar tpeppar
1 bit färsk chilipeppar eller 1 tsk chilipulver
2–3 torkade limefrukter Saft av 2–3 färska lime 1⁄2 dl rosenvatten
Skär auberginerna i centimetertjocka skivor på läng- den, som skosulor. Strö salt på ena sidan och låt dem stå och dra ca 30 minuter. Skaka av saltet och torka av vätska på ytan. Bryn aubergineskivorna på båda sidor i olja i en stor panna. Ställ dem åt sidan.
Lägg linserna i blöt i kallt vatten.
Skär köttet i lagom stora munsbitar och skala och hacka löken. Bryn köttet runt om i het olja i en gryta. Lägg i löken att steka med under omrörning. Minska värmen, strö över gurkmeja och lägg i tomaterna, som skurits i mindre bitar. Rör i tomatpuré, lägg i chili, torkad lime och häll på vatten så det står knappt kant
i kant med kött och lök. Smaksätt med salt och svart- peppar. Låt småkoka under lock ca 40 minuter tills köttet är knappt mört. Lägg i de avrunna linserna efter halva koktiden, 20 minuter. Rör i rosenvatten, som ger en frisk smak i en köttgryta och som kan ersätta t.ex. lagerblad.
Efter 40 minuter lägger man i aubergineskivorna. Dela dessa i halva eller tre delar och lägg ner i grytan; späd ev. med lite vatten. Krydda med salt och peppar och låt grytan småkoka ytterligare ca 10 minuter. Smaksätt grytan med pressad lime.
Servera med saffransris.