arrow-left icon arrow-right icon behance icon cart icon chevron-left icon chevron-right icon comment icon cross-circle icon cross icon expand-less-solid icon expand-less icon expand-more-solid icon expand-more icon facebook icon flickr icon google-plus icon googleplus icon instagram icon kickstarter icon link icon mail icon menu icon minus icon myspace icon payment-amazon_payments icon payment-american_express icon ApplePay payment-cirrus icon payment-diners_club icon payment-discover icon payment-google icon payment-interac icon payment-jcb icon payment-maestro icon payment-master icon payment-paypal icon payment-shopifypay payment-stripe icon payment-visa icon pinterest-circle icon pinterest icon play-circle-fill icon play-circle-outline icon plus-circle icon plus icon rss icon search icon tumblr icon twitter icon vimeo icon vine icon youtube icon

Auberginegryta Khoresht-e ghejme bademjan

Auberginegryta  Khoresht-e ghejme bademjan

5–6 pers

1 kg auberginer

Salt och olja

2–3 dl gula eller röda linser

2 gula lökar

Ca 1 kg grytbitar av lamm

2 tsk gurkmeja

500 g färska tomater (eller 1 burk skalade tomater)

2–3 msk koncentrerad tomatpuré

Salt och grovmalen svar tpeppar

1 bit färsk chilipeppar eller 1 tsk chilipulver

2–3 torkade limefrukter Saft av 2–3 färska lime 1⁄2 dl rosenvatten

Skär auberginerna i centimetertjocka skivor på läng- den, som skosulor. Strö salt på ena sidan och låt dem stå och dra ca 30 minuter. Skaka av saltet och torka av vätska på ytan. Bryn aubergineskivorna på båda sidor i olja i en stor panna. Ställ dem åt sidan.

Lägg linserna i blöt i kallt vatten.

Skär köttet i lagom stora munsbitar och skala och hacka löken. Bryn köttet runt om i het olja i en gryta. Lägg i löken att steka med under omrörning. Minska värmen, strö över gurkmeja och lägg i tomaterna, som skurits i mindre bitar. Rör i tomatpuré, lägg i chili, torkad lime och häll på vatten så det står knappt kant
i kant med kött och lök. Smaksätt med salt och svart- peppar. Låt småkoka under lock ca 40 minuter tills köttet är knappt mört. Lägg i de avrunna linserna efter halva koktiden, 20 minuter. Rör i rosenvatten, som ger en frisk smak i en köttgryta och som kan ersätta t.ex. lagerblad.

Efter 40 minuter lägger man i aubergineskivorna. Dela dessa i halva eller tre delar och lägg ner i grytan; späd ev. med lite vatten. Krydda med salt och peppar och låt grytan småkoka ytterligare ca 10 minuter. Smaksätt grytan med pressad lime.

Servera med saffransris.

Läs mer

Spenatsallad med yoghurt  Borani Spenat

Spenatsallad med yoghurt Borani Spenat

vinbladsdolmar Dolme-e bargemo

vinbladsdolmar Dolme-e bargemo

Lammgryta med lime, grönt och kidneybönor Khoresht-e ghormeh sabzi

Lammgryta med lime, grönt och kidneybönor Khoresht-e ghormeh sabzi

Kommentarer

Bli den första att kommentera.
Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

Din kundvagn

Din varukorg är för närvarande tom.Klicka här för att fortsätta shoppa.