vinbladsdolmar Dolme-e bargemo
4 pers
Inlagda vinblad 400 g lammfärs
11⁄2 dl kokta gula eller röda linser
1 gul lök
2 dl finhackade örtkryddor: bladpersilja, basilika
och mynta
Salt och svartpeppar Ca 1⁄2 citron
Skala och riv löken på rivjärnets grova sida. Låt den rinna av i durkslag.
Blanda färsen i en skål med riven lök, kokta linser och örtkryddor och knåda den väl. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Skölj vinbladen under rinnande kallt vatten och bred ut dem på en handduk. Lägg fyllning på mitten, som ett långfinger, och rulla ihop vinbladen runt fyllningen. Smörj en stor kastrull i botten med lite olja, lägg i vinbladsdolmarna tätt och stick ner några tomat- klyftor mellan dem. Häll på vatten så att det knappt täcker och sjud vinbladsdolmarna på svag värme ca 15 minuter, eller tills de är genomkokta.
Servera som en förrätt tillsammans med dip, sallader och bröd.