Samosas
Samosas
Sätt ugnen på 225–250 grader.
Tvätta och koka potatisarna knappt mjuka; de ska fort- farande ha en hård kärna. Låt svalna, skala och tärna.
Sätt åt sidan.
Skala och hacka lök, vitlök och chili. Fräs löken mjuk i olja, rör i chili och övriga kryddor och stek
1 minut under omrörning. Lägg i lammfärsen, stek och mosa med en gaffel tills färsen är smulig. Lägg i potatistärningarna, späd med lite vatten och koka upp. Sjud några minuter. Krydda med salt och peppar och låt röran svalna.
Lägg ut ett filoark på mjölat bord, pensla med olja och lägg på nästa ark. Dela arken i 4 delar. Lägg på
2 msk fyllning och vik ihop till ett paket med skarven neråt: pensla ev. kanten med äggvita så att den håller ihop.
Vill man göra trekantiga samosas skär man filodegs- bitar som är ca 12 x 40 cm långa, lägger dem dubbla med penslat smör emellan och lägger 1 stor msk fyllning i ena hörnan. Sedan viker man över degen till en trekant och fortsätter att vika på snedden – än mot den ena sidan, än mot den andra – tills man kommer till sista deghörnan. Det kräver lite träning.
Pensla de fyllda samosas med vispat ägg och grädda på plåt mitt i ugnen 8–10 minuter tills de är guldgula.