arrow-left icon arrow-right icon behance icon cart icon chevron-left icon chevron-right icon comment icon cross-circle icon cross icon expand-less-solid icon expand-less icon expand-more-solid icon expand-more icon facebook icon flickr icon google-plus icon googleplus icon instagram icon kickstarter icon link icon mail icon menu icon minus icon myspace icon payment-amazon_payments icon payment-american_express icon ApplePay payment-cirrus icon payment-diners_club icon payment-discover icon payment-google icon payment-interac icon payment-jcb icon payment-maestro icon payment-master icon payment-paypal icon payment-shopifypay payment-stripe icon payment-visa icon pinterest-circle icon pinterest icon play-circle-fill icon play-circle-outline icon plus-circle icon plus icon rss icon search icon tumblr icon twitter icon vimeo icon vine icon youtube icon

Vad är egentligen en Vattenpipa?

Vad är egentligen en Vattenpipa?
Det kan vara kul att veta att detta har varit en medicinsk apparatur i Iran genom tiderna. Då använde man en liknande vattenpipa när man hade lunginflammation. I vattenpipans karaff kunde man ha cinnober som i äldre tider användes som ett botemedel mot syfilis.
Hela persiska samhället är byggt på en liknande dualism där det är viktigt att få upp en balans mellan den varma och kalla naturen. Tobak kom in i Iran via portugiser runt 1530. Det roliga är att man i hela världen tror att vattenpipa är en influens som kommit via arabiska länder till västvärlden. Det var först i södra Iran som man kunde stöta på tobak men det tog inte lång tid innan det spred sig i hela landet. Tobak tillhör den varma och torra naturen, vilket betyder att den måste rökas genom vatten för att man skulle tillföra den kalla och våta naturen. Ingen teknik var då bättre än vattenpipa för att man skulle kunna åstadkomma detta.
När vattenpipan först kom in i det iranska samhället så var det bara äldre människor som rökte den efter maten. Det var nämligen mest de äldre i Iran som trodde på tankarna kring alternativ medicin.
I dagens Iran är det dock nästan hela samhället som röker vattenpipa. Vattenpipan har sedan spridits från Iran och Indien till resten av Mellanöstern, där man kallar vattenpipa för N’arghile eller Shisha. Det är många som tror att den heter Nargile på grund av att man rökte den i en kokosnöt, vilket heter Nargil på persiska. Men vi ska veta att innan tobak kom in i Persien var det istället Muskot som man rökte i pipan, vilken heter Nargile på persiska جوز هندی.
Vattenpipa har blivit haram (förbjuden) i Iran två gånger genom tiderna. Ena gången runt Sha Abbas Safavis tid runt år 1630 men den det blev inte en så stor händelse.
Den största revolutionen kring vattenpipa skedde under Qajardynastin runt 1890 då (Naser Edin Shah ) ville resa utomlands och hoven inte hade tillräckligt med pengar att ge honom för hans resa, vilket ledde till att han sålde rätten till tobakshandeln till England vilket gav England monopol. Då blev inte befolkningen så glada utan började klaga till honom och regeringen utan framgång. Befolkningen överklagade då till de religiösa ledarna och det blev haram. Folk gick ut och slog sönder vattenpipors kannor.
Då gick många iranska judar gick runt i basarer och hyrde ut sina egna vattenpipor eftersom det inte var förbjudet för dem, enbart för muslimer. Detta kan ni se på bild nummer 2, där en iransk jude står och hyr ut sin vattenpipa.
Vill ni veta mer om denna händelse läs den fina texten
Iran-koncessioner-tobak av
Kent Eklind

Läs mer

Tomatens svåra väg till det persiska köket

Tomatens svåra väg till det persiska köket

Kan det vara det sista Matza bageriet i Iran?

Kan det vara det sista Matza bageriet i Iran?

Sorbets historia i Iran

Sorbets historia i Iran

Kommentarer

Bli den första att kommentera.
Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

Din kundvagn

Din varukorg är för närvarande tom.Klicka här för att fortsätta shoppa.