Borani bademjan/ Aubergine- och yoghurtdip
Borani bademjan/Aubergine- och yoghurtdip
4–5 pers
2 stora auberginer Ca 3 dl tjock yoghurt 1 gul lök
Ca 3 vitlöksklyftor Ca 2 msk olivolja
2 msk citronsaft
1 msk torkad mynta Salt och peppar
Ev. 1 kuvert saffran
Sätt ugnen på 225–250 grader. Skär några snitt i auberginerna på längden och stek dem på het plåt mitt i ugnen ca 20–25 minuter tills de är genomstekta, lite brynta och skalet är mjukt och skrynkligt. Vänd dem under stekningen. Låt dem svalna.
Skär auberginerna i bitar, lägg dem i en sil och låt dem stå och rinna av. Mosa dem med en gaffel.
Hacka lök och vitlök och fräs löken mjuk i oljan. Blanda löken med yoghurt, mosad aubergine, mynta och citronsaft och krydda med salt och peppar. Häll upp i en skål.
Servera med bitar av varmt bröd som ett dip.
På en del håll i Iran garnerar man med saffran. Lös upp det i lite hett vatten.